Czym jest brzuch alkoholowy i w jaki sposób się go pozbyć?

Czym jest brzuch alkoholowy i w jaki sposób się go pozbyć?

Każda nadmiernie spożyta kaloria, niezależnie od jej źródła, skutkuje odkładaniem się dodatkowej tkanki tłuszczowej. Uznaje się, że alkohol wykazuje szczególny związek z rozwojem otyłości brzusznej.

Szacuje się, że ponad 90% Polaków w mniejszym lub większym stopniu pije alkohol. Wybierając tego typu napoje należy pamiętać, że ich skutki odbijają się na kondycji i zdrowiu organizmu. Przykładem może być przysłowiowy brzuch piwny, spowodowany właśnie działaniem alkoholu. W takim przypadku tłuszcza odkłada się pod tkaną mięśniową lub zaraz pod skórą, przy czym pierwszy wspomniany typ otyłości stwarza większe zagrożenie dla zdrowia i jest trudniejszy do zwalczenia, aczkolwiek nie jest to niemożliwe.

The Drug and Alcohol Research Centre opublikowało analizę badań własnych, z których wynika, że u kobiet spożywających nadmierne ilości alkoholu rośnie prawdopodobieństwo otyłości brzusznej, która charakteryzuje się sylwetką w typie jabłka.

Dlaczego tłuszcz gromadzi się w brzuchu?

Rozrost tkanki tłuszczowej odbywa się w momencie zbyt dużej podaży kalorii, których człowiek nie spala. W takim przypadku kumulowane są one w postaci komórek tłuszczowych. Miejsce ich nagromadzenia zależne jest od różnych czynników, jednak wśród nich warto wymienić wiek, płeć i czynniki endokrynologiczne.

Początkowo zarówno dziewczęta, jak i chłopcy wykazują bardzo zbliżone wzorce gromadzenia tkanki tłuszczowej. Zmiany następują w procesie dojrzewania. Kobiety wykazują większe tendencje do odkładania się tłuszczu o typie podskórnym, a mężczyźni z zasady mają go mniej.

Brzuch piwny zwykle bardziej widoczny jest u osób w podeszłym wieku. Jest to związane ze spadkiem ich zapotrzebowania kalorycznego. Takie osoby są mniej aktywne, a więc w szybszym tempie przybierają na wadze. Dodatkowo spadający poziom hormonów zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn przyczynia się do odkładania nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej w ciele. Dowodem na taką zależność może być stosowanie zastępczej terapii hormonalnej u kobiet w okresie klimakterium. Te panie, które jej nie stosują wykazują większe przesunięcie w kierunku większej ilości tłuszczu w okolicy brzucha.

Mimo powszechnej opinii, że piwo generuje wzrost ilości tkanki tłuszczowej na brzuchu, to jednak faktem jest, że alkohol realnie przyczynia się go ogólnego wzrostu masy ciała, w całym organizmie, a nie tylko w okolicy brzucha. Przykładowo kobiety wykazują większą tendencję do gromadzenia komórek tłuszczowych poniżej pasa, a nie tuż nad nim.

Jak wygląda brzuch alkoholowy?

Brzuch alkoholowy jest rodzajem otyłości brzusznej, który spotyka zarówno kobiety, jak i mężczyzn. Komórki tłuszczowe gromadzą się głównie na przodzie brzucha, wydaje się, że pomijają boki. Z tego powodu osoby z brzuchem alkoholowym nie wykazują tendencji do posiadania nadmiernie rozrośniętych bocznych partii ciała. Zdarza się jednak, że tłuszcz lokuje się na pośladkach i na biodrach.

Dlaczego brzuch piwny jest niebezpieczny?

Dodatkowe kilogramy spowodowane większą ilością tłuszczu w okolicy ud lub bioder jest mniej groźne dla zdrowia, niż ta ulokowana w obrębie brzucha. Dodatkowo, tkanka tłuszczowa podskórna, którą można chwycić wokół ud, pośladków, talii i bioder jest mniej niebezpieczna niż tłuszcz trzewny otaczający narządy wewnętrzne, ulokowane w jamie brzusznej. Ilość tłuszczu trzewnego w obrębie ściany brzucha mierzy się za pomocą obwodu talii. Tym samym istnieje zależność – im większy obwód, tym bardziej wzrasta ryzyko wystąpienia poważnych problemów ze zdrowiem, zaczynając od cukrzycy, poprzez nadciśnienie i stłuszczenie wątroby, kończąc na poważnych chorobach sercowo-naczyniowych.

Otyłość brzuszna ma swoje zdrowotne konsekwencje. Doprowadza do występowania zaburzeń procesów przemiany materii, w negatywny sposób wpływa na gospodarkę lipidową w ciele człowieka. Jest także determinantem licznych schorzeń i chorób, np. układu sercowo-naczyniowego, prowadzi do problemów ze stawami i kręgosłupem, przyczynia się do wystąpienia zespołu metabolicznego, w tym cukrzycy. Inne przypadłości charakterystyczne dla brzucha piwnego to: ból oraz wzdęty brzuch po spożyciu alkoholu, podrażnienie śluzówki przewodu pokarmowego, pobudzenie motoryki działania układu pokarmowego, czego efektem jest biegunka i nudności.

Przyczyny brzucha alkoholowego

Główną przyczyną rozrostu brzucha alkoholowego jest zbyt duże i częste spożywanie napojów alkoholowych, aczkolwiek jest to jedynie jedna z możliwości. Warto przeprowadzić szerszą diagnostykę stanu swojego zdrowia, wykluczając np. obecność insulinooporności. Upośledza ona wchłaniania węglowodanów. W tym kierunku zaleca się wykonanie badania w laboratorium o nazwie „krzywa cukrowo-insulinowa”. Inną przyczyną otyłości brzusznej jest nadmierna ekspozycja na cukry proste oraz tłuszcze trans. Łącząc ze sobą niezdrową dietę i już istniejące zaburzenia metaboliczne, takie jak wspomniana wyżej insuliooporność, czy też hiperinsulinemia, dochodzi do zmniejszenia wrażliwości komórek na działanie insuliny. Nieprzyjmujące glukozy w ten sposób komórki mięśniowe zamykają się, przez co cała insulina wraz z cukrem rozładowywana jest w tkance tłuszczowej, co generuje jej nadmierny rozrost.

Warto mieć na uwadze, że alkohol wykazuje działanie opóźniające spalanie tłuszczu przez organizm, a także obniża i spowalnia metabolizm. Dodatkowo, osoby pijące alkohol charakteryzują się mniejszą produkcją żółci wątrobowej. Sam organ, jakim jest wątroba zmuszana jest do nadmiernego eksploatowanie siebie poprzez usuwanie toksyn z organizmu, będących efektem przemiany alkoholu.

Czy istnieją metody na pozby­cie się brzu­cha alko­ho­lo­wego?

Pierwszym krokiem do spalenia tkanki tłuszczowej ulokowanej w okolicy jamy brzusznej jest ograniczenie spożywania alkoholu, eliminacja cukrów prostych z diety, zachowanie zdrowego deficytu kalorycznego, a także zwiększenie poziomu aktywności fizycznej. Warto przeprowadzić także podstawowe badania krwi w celu zdiagnozowania potencjalnych chorób na tle metabolicznym i endokrynologicznym.

Codzienne picie alkoholu – skutki

Sam brzuch alkoholowy nie jest jedynym i największym strapieniem osób nadmiernie korzystających z napojów procentowych. Używka ta wywołuje szereg nieprzyjemnych konsekwencji, w tym te bardziej poważne dla zdrowia. Zwykle jako pierwsze pojawiają się nieprawidłowości funkcjonowania układu pokarmowego, takie jak stan zapalny błon śluzowych tego układu, a także wrzody żołądka i dwunastnicy. Charakterystyczne są także biegunki, wzdęcia, nudności, refluks, hemoroidy (żylaki odbytu) oraz żylaki przełyku. Alkohol etylowy przyczynia się także do stłuszczenia wątroby oraz do jej stanów zapalnych. Upośledzone zostaje także funkcjonowanie trzustki, żołądka, a także dwunastnicy. Pojawiają się także zaburzenia układu krwionośnego i nerwowego, co w finale doprowadza do powstania licznych schorzeń psychicznych i psychoz.

«